top of page
Zoeken

HSP vs Trauma

Wat heeft hoogsensitiviteit te maken met trauma? Meer dan je denkt. Het is zelfs onlosmakelijk verbonden met elkaar..


Toen ik mijn praktijk startte legde ik mijn focus vooral op hoogsensitieve mensen (HSP). Omdat ik hier zelf ook erg in was vastgelopen. En omdat er toen nog geen specifieke hulp was hiervoor.


Voor ik mijn praktijk begon werkte ik in de reguliere zorg bij de GGZ en jeugdzorg met jongvolwassenen met ASS, AD(H)D en andere zogenoemde mentale- en gedragsproblemen.

Ik herkende bij hun veel dezelfde klachten; prikkelgevoeligheid, concentratieproblemen, onrustig voelen, veel piekeren, druk in het hoofd zijn, grenzeloosheid, pleasen, angsten, hechtingsproblematiek, stemmingswisselingen, depressie, enz.

Ik vroeg me soms af of het niet allemaal een vorm was van HSP.


Nu herken ik deze klachten en dit gedrag ondertussen als beschermingsmechanismen als reactie op (onverwerkt) trauma.

Bij trauma hoef je niet gelijk aan grote dingen te denken, zoals oorlog. Het kan al een trauma zijn als je vader of moeder emotioneel afwezig was, als je structureel geen steun of troost ervaarde voor je gevoel, of als je alleen werd gelaten als je bang of verdrietig was. Dat zorgt voor een heel onveilig gevoel. Waardoor je in de overleefstand gaat. De gebeurtenis wordt niet goed verwerkt in je brein. Maar blijft in je systeem zitten. Dan is er sprake van trauma.

Ook de periode in de buik van je moeder heeft enorm veel impact op je als mens. Alles wat je moeder toen voelde en meemaakte, maakt een blauwdruk van jou en hoe je in het leven staat. Dus wanneer zij angsten of zorgen had, is dit ook aan jou meegegeven. En daarnaast nog alles wat er gebeurd is bij je voorouders. Dit heeft ook veel invloed op jou. Trauma's die niet erkend of verwerkt zijn, worden doorgegeven in de familielijn.


HSP symptomen

Bij HSP zie je vaak dat mensen extra alert zijn, veel details zien, gevoeliger zijn op het verwerken van zintuigelijke prikkels, veel piekeren en in het hoofd zitten, zich aanpassen, andere mensen pleasen en niet goed hun eigen grenzen aan kunnen geven, zichzelf kwijtraken in contact met anderen, angsten, depressie, enz..

Veel van deze dingen hebben te maken met onveilig voelen, met trauma. Je wordt alert en gaat in de vlucht-vecht-bevries modus. Het is een beschermingsmechanisme.


Energetisch gezien gaat het energieveld (aura) van een persoon dan hoger bij het hoofd zitten en is niet meer goed geaard (waar de veiligheid en vertrouwen te vinden zijn) , en hierdoor komen er veel meer prikkels en energieën binnen uit de buitenwereld.

Ik wilde andere hulp bieden voor HSP's en mensen met deze klachten. Ik merkte bij hen (en daarvoor ook bij mijzelf) dat alleen reguliere hulpverlening voor deze klachten niet voldoende hielp. Deze hulp bestond vaak alleen uit medicatie en af en toe een (rationeel) gesprek met een psychiater of psycholoog.

Ik wilde meer aandacht hebben voor het gevoel, de emoties en trauma's.

Voor mij was het ook zo. Ik had helaas niks aan gesprekken en medicatie. Maar toen ik leerde te aarden en naar mijn lichaam en gevoel terug te gaan, me weer veilig te voelen in mezelf, en mijn emoties te verwerken, toen verdwenen mijn symptomen gewoon vanzelf. Ik kreeg steeds minder last van prikkels, overprikkeling, angsten, enz. Ik liep niet meer vast met mijn hoogsensitiviteit!


En ook in de praktijk.. Hoe langer ik nu met HSP's werk, hoe meer ik zie dat deze klachten waarmee mensen vastlopen trauma-gerelateerd zijn. De symptomen zijn er wel.. maar zij zijn niet het gevolg van een stoornis in de hersenen of in het gedrag. Maar van trauma.


Dit is altijd waar we bij uitkomen tijdens sessies. En dit is waarmee ik het meeste werk. Daar zit de heling.

Door de emoties te erkennen en verwerken (met regressie, innerlijk kind werk, visualisaties en healing technieken). Maar ook door met trauma's te werken die doorgegeven zijn in de familielijn (met familieopstellingen).


Ik zie in de praktijk echt dat wanneer emoties worden erkend en verwerkt en wanneer trauma's een plekje krijgen, de klachten minder worden en zelfs verdwijnen.


Mensen voelen meer zelfliefde.

Zij komen thuis bij zichzelf.

En dit is de sleutel tot alles.

Dit is de heling. Jezelf te Zijn en helemaal te accepteren wie je bent. Met alles wat je voelt en alles wat je hebt meegemaakt.


Trauma = het verliezen van (een deel van) jezelf. Helen = Jezelf weer terugvinden. Het is weer in verbinding komen met je hele zelf. ❤️


Liefs Annemoon
123 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page