10 voordelen van gronden

Bijgewerkt: feb 24

Wat is gronden?


Gronden oftewel aarden is in je lijf zijn, met beide benen stevig op de aarde, in het hier-en-nu zijn. Gronden is je natuurlijke verbinding met de aarde. Deze verbinding is te voelen vanaf je stuit of hara-punt (onder je navel) naar beneden en via je voeten.


Gronden is niet vanzelfsprekend. Veel mensen zijn niet goed gegrond. Dit merk je bijvoorbeeld aan veel piekeren, onrust, onbalans, zweven, hoofdpijn, moeheid, angsten, enz.


Voor mij was het een levenswerk en een dagtaak om te leren gronden en vooral om gegrond te blijven. Een proces van vallen en opstaan. Ik had bijvoorbeeld moeite met tussen mensenmassa’s zijn. Ik had veel last van prikkels, energieën, hyperventilatie, angsten, moeheid, onzekerheid, duizeligheid, misselijkheid en andere vage klachten. Vaak rende ik hyperventilerend of flauwvallend weer weg van de mensen, en trok ik me ziek en leeg terug in bed om weer op te laden.. Het was voor mij een raadsel hoe dit kwam, ik dacht dat er iets vreselijk mis was met mijn gezondheid :P.


Later kwam ik erachter dat ik hoogsensitief ben en niet goed geaard was (en hierdoor alles oppikte van buitenaf). Daarnaast ben ik van het type in mijn hoofd zitten en piekeren; dubbelop niet geaard dus.. Het was een lange weg om dit bewust te worden en te leren gronden.

Dankzij yoga, healing-behandelingen, innerlijk werk en oefeningen heb ik stap voor stap leren gronden en een stevig aardingskanaal ontwikkeld die ik niet meer loslaat! Ik moet er wel nog regelmatig op letten, maar het is nu alleen nog maar een kwestie van eraan denken.


Ook al is het niet wetenschappelijk aan te tonen; gronden werkt zeker en heeft veel voordelen. Mijn leven is in alle opzichten zoveel fijner en makkelijker geworden sinds ik kan gronden en hierop let. Sterker nog: ik kan nu pas volop in het leven staan. Gronden werkt natuurlijk niet tegen alle problemen, maar het is zeker de basis van meer balans en een gelukkiger leven.

Door dit te ervaren, en door de voorbeelden in mijn praktijk zie ik de vele voordelen van gronden. Hieronder zet ik de grootste voordelen op een rijtje:

10 voordelen van gronden:

 • Bescherming voor prikkels.

Als je spiritueel ontwikkeld, HSP of ADHD hebt of als je veel in je hoofd zit en piekert is je energieveld (aura) vaak wat meer van je lichaam af, of hoger gericht en niet tot de grond. Als je goed gegrond bent heb je je energieveld helemaal om je heen. Energieën van andere mensen, negatieve energieën en prikkels kunnen dan niet zo hard binnenkomen, je word er minder door beïnvloed en daarnaast reageer je rustiger op externe prikkels. Gronden werkt als een natuurlijke bescherming.

 • Meer vertrouwen op jezelf en de wereld.

Je staat in contact met de aarde via je eerste chakra (bij je stuit). Deze chakra staat voor het recht om er te zijn; je bestaansrecht. Als dit chakra goed werkt en je gegrond bent ervaar je levenskracht, vertrouwen in jezelf en in de wereld, en een gevoel van veiligheid en zekerheid. Dit helpt op veel gebieden in je leven.

 • Meer energie en vitaliteit.

Via de aarde neem je nieuwe energie en levenskracht op. Dit heb je nodig voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Gronden helpt o.a. bij moeheid, duizeligheid, zweverigheid, ziekte, spanning, piekeren, onrust en angsten.

 • Minder kwetsbaar; niet zo snel uit balans en uit je kracht.

Door te gronden neemt je stabiliteit toe. Gegrond zijn is de basis van in balans zijn. (net als een boom; die waait niet om). Je staat sterker in het leven en kan meer aan. Daardoor voel je je veiliger, minder kwetsbaar en raak je minder snel uit je kracht.

 • Minder in je hoofd, meer in je lijf.

Als je piekert en je zorgen maakt is je energie hoog; in je hoofd en niet in je lijf. Door te gronden komt je energie in je hele lijf, waardoor je ‘uit je hoofd’ gaat en dus stopt met piekeren.

 • Betere focus en concentratie.

Doordat je minder in je hoofd zit en minder last hebt van prikkels kun je je ook beter focussen en concentreren op andere dingen.

 • Minder spanning/ stress.

Gronden zorgt voor het tot rust komen van het zenuwstelsel. Hierdoor ervaar je minder stres en spanning.

 • Emoties beter kunnen loslaten.

Door te gronden heb je een beter contact met je lichaam en je emoties. Hierdoor kan je je emoties beter voelen, waardoor ze kunnen worden losgelaten. Via je verbinding met de grond (je voeten en je stuit) kun je overtollige energie afvoeren. Gronden helpt je los te laten wat je niet meer nodig hebt.

 • Beter slapen.

Gronden zorgt voor ontspanning en een leger hoofd, hierdoor voor een betere nachtrust.

 • Dromen waarmaken/ manifesteren/ realiseren.

Door gronding kun je focussen, en al je talenten, ideeën, dromen en intuïtie naar beneden halen en hier neerzetten; manifesteren.


Hoe doe je dat, gronden?

Een paar simpele snelle manieren om beter te gronden zijn:

 • Contact met de natuur! Tuinieren, wandelen in het bos of op het strand.

 • Sporten/ bewegen. Met je lichaam bezig zijn.

 • Yoga– meditatie– & mindfullness oefeningen.

 • Ademhaling. Door bewust op je adem te letten en hier oefeningen mee te doen kun je beter gronden.

 • Rode kleding dragen of naar de kleur rood kijken. (Ik denk bij alles wat ik zie wat rood is; oja gronden). De gedachte aan aarden en de intentie kan soms al genoeg zijn.

 • Edelstenen bij je dragen of vasthouden. Alle edelstenen hebben een bepaalde energie bij zich en hebben een krachtige werking. De edelstenen die helpen bij aarding zijn o.a.: rode jaspis, agaat, carneool, granaat, hematiet, obsidiaan, zwarte toermalijn, zwarte onyx, rookkwarts en ook bergkristal kan zeer aardend zijn. Voel en ervaar zelf welke steen goed voor jou is.

 • Voeding. Eten zorgt ook voor een goede gronding. Door eten zak je meer in je lichaam. Daarnaast heeft vooral voeding uit de grond een aardende werking.

 • Op blote voeten lopen, met je voeten op de grond stampen of springen. Hiermee stimuleer je de voetchakra’s en stroomt de energie beter door.

 • Boomknuffelen!

 • Voetmassage.


Korte grondingsoefening:

– Ga rustig zitten, met beide voeten op de grond en sluit je ogen.

– Ga met je aandacht naar je ademhaling. Adem in door je neus en uit door je mond. Maak de ademhaling steeds langer en dieper. Stel je voor dat je rust inademt, en spanning uitademt.

– Laat denkbeeldig wortels uit je voeten groeien, net zoals bij een boom. Voel dat je hierdoor stevig bent verbonden met de aarde. Je kan je voeten voelen tintelen.

– Visualiseer dat er een breed zilveren koord vanuit je navel door je stuit naar beneden groeit, door de verschillende lagen van de aarde heen, tot bij het hart van de aarde. Maak het koord daar vast op jou manier. (weet dat de aarde energie veilig en fijn is).

– Adem de aarde energie in naar boven en laat het je hele lichaam vullen.

– Adem de aarde energie dan langs de voorkant omhoog en langs je rug weer omlaag, en via je stuit weer de grond in. Spanningen worden zo afgevoerd de grond in. Laat een circulatie ontstaan.

– Hou dit een tijdje vol tot je je helemaal rustig en goed gegrond voelt.


Moeite om te gronden.

Het kan voor sommige mensen heel moeilijk zijn om te gronden. Als je dit hebt zou er meer aan de hand kunnen zijn. Je vind het bijvoorbeeld (onbewust) heel moeilijk of pijnlijk om hier te zijn, je kan een blokkade hebben in je energiesysteem of je hebt een emotionele blokkade. Dan kan het een lange weg zijn om te leren gronden. Toch is het mogelijk. Graag wil ik je hierbij ondersteunen in mijn praktijk. Ik hoor het ook graag als je een vraag of een aanvulling hebt n.a.v. deze blog.


Liefs Annemoon
27 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

Telefoon: 06-53709018

Mail:  info@praktijkannemoon.nl

Sint Josephstraat 36 4901 GN Oosterhout

Referenties

Mijn healing bij Anne was heftig maar helend. Ik had het bij geen ander willen ervaren, zo lief en empatisch als zij is. In alles was te merken dat Anne dit met zoveel liefde doet dat je je vanzelf overgeeft aan haar kracht.
Het enige wat je hoeft te doen is een afspraak maken en zij doet de rest. Dankjewel Anne! X

Veronique Hoosemans

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. Let your users get to know you.

Wil je op de hoogte worden gehouden van mijn laatste nieuws, blogs, activiteiten en aanbiedingen?

Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief!
 

Volg mijn nieuwsbrief

 • Facebook Social Icon
 • Instagram
A (5).jpg

buiten-gewoon-jezelf 

2021 site design by Anouska.Gloudemans