top of page
Zoeken

Het helen van emoties

Om emoties te helen is het nodig om ze volledig te doorvoelen en te uiten. Veel mensen hebben niet geleerd hoe ze dit kunnen doen. Door aanleg, opvoeding en de maatschappij kan er aangeleerd zijn emoties weg te stoppen. Wanneer dit te lang duurt gaan de opgekropte emoties als spanningen vastzitten en blockeren ze het lichaam & de geest. Naar mijn idee het grootste probleem en de oorzaak van klachten als burn-out, depressie, angsten, paniekaanvallen, en andere psychische en lichamelijke klachten en ziektes..

Ik zie het in de praktijk dagelijks.. klachten die ontstaan zijn vanaf het moment dat men iets heftigs of pijnlijks meemaakte, en deze emoties niet goed konden verwerken. Mensen kunnen ontzettend lang met deze opgekropte emoties rond blijven lopen, en deze op allerlei manieren proberen te onderdrukken of er afleiding voor zoeken. Ons overlevingsmechanisme is hier heel goed in. Maar wanneer dit de overhand neemt en we de emotie te lang vasthouden, zullen we blokkades en klachten krijgen die in het ergste geval zelfs uitgroeien tot psychische of lichamelijke ziektes.. Totdat mensen bereid zijn de emotie te voelen en te uiten. Want dit is beiden nodig om een emotie gezond te verwerken. Wanneer een emotie is gevoeld en geuit tot in de kern, worden lichaam en geest weer geheeld. Het is heel bijzonder hoe lichaam, geest en emoties met elkaar samen werken hierin. Emoties zijn de brug tussen lichaam en geest.



Mijn weg van angst naar liefde

Ik ben zelf een ster geweest in het onderdrukken van emoties. Ik kon wel goed huilen, maar al gauw leidde ik mezelf af en ging ik weer door.. Op allerlei manieren wist ik te overleven. Vooral in mijn hoofd, door het analyseren en begrijpen van alles wat er gebeurd (een HSP-eigenschap). Maar ook door veel opleidingen doen, praten, werken, feesten of tv kijken.. Hierdoor ging ik nooit echt helemaal tot de kern, om de emotie helemaal te voelen en te uiten.. Met alle gevolgen van dien. Jarenlang heb ik met periodes geleden aan angst- en paniekaanvallen, depressies en mezelf afsluiten.

In het begin legde ik niet het verband tussen mijn klachten en onverwerkte emoties. Lange tijd was ik op zoek naar de uitweg. Ik heb een hoop geleerd in deze periode. Ook een aantal dingen die heel goed werken bij de symptomen van mijn klachten, maar de kern was nooit helemaal opgelost. Mijn klachten bleven terugkomen op zwakke momenten.. Na lang onderzoek kwam ik erachter dat ik simpelweg mijn emoties niet helemaal tot in de diepste laag had verwerkt.. Ik had geen angststoornis, maar een ‘onverwerkt-verdriet-stoornis’. Ik kwam erachter dat onder angst altijd verdriet ligt. Ik moest tot de kern gaan van mijn emoties en deze helemaal doorvoelen om weer vrij te zijn van mijn klachten. En dat is gelukt! Ik heb al jaren geen last meer van die klachten. Ik ben dankbaar dat mijn lichaam deze signalen gaf, ze hebben me bevrijd en teruggebracht bij mij zelf.

Het ego en de ziel

Iedereen heeft in zijn leven te maken met pijnlijke gebeurtenissen, spanning en ongemakkelijke gevoelens. Deze gevoelens spelen in onze binnenwereld, en we zijn erop gemaakt om ze daar te houden en niet te voelen. Ons ego oftewel overlevingsmechanisme zorgt ervoor dat we afleiding zoeken om weg te bewegen van de pijn en ongemakkelijke gevoelens. Het ego beschermd ons dus tegen pijn, en dat is maar goed ook, want we kunnen niet alles tegelijk verwerken. Het is nodig om met heftige gebeurtenissen en gevoelens om te kunnen gaan, en te kunnen overleven. Het ego is dus eigenlijk onze vriend. Maar wanneer we te lang in die bescherming blijven zitten, dan raken we de verbinding kwijt met onze essentie; de persoon die we werkelijk zijn en die we willen zijn. Dit kan leiden tot eenzaamheid, afgescheiden voelen en zelfs depressie. Achter onze emoties schuilt onze werkelijke kracht, vreugde en levensenergie. Emoties zijn de brug naar de ziel.

HSP en emoties


Je zou denken dat hoogsensitieve personen goed zijn in emoties voelen, omdat HSP’s alles zo intens kunnen voelen.. HSP’s worden ook wel eens als ‘overgevoelig’ gezien. Maar niks is minder waar. Juist HSP’s zijn heel goed in het afsluiten van hun gevoel. Dit komt omdat ze zó veel en intens voelen, dat ze daarom eerder geneigd zijn om naar hun hoofd te schieten om te piekeren, analyseren en de gebeurtenis mentaal te verwerken. Vaak hebben hooggevoelige mensen dit in hun kindertijd al moeten aanleren om te overleven. Ik heb veel HSP’s in de praktijk die juist weer willen leren om te durven voelen.

Ook lopen HSP’s er vaak tegenaan dat ze emoties uit de omgeving oppikken en deze emoties kunnen voelen alsof die van henzelf zijn. Ze kunnen hierbij in eerste instantie niet goed onderscheid maken wat van henzelf en wat van de ander is. In dit geval is het extra belangrijk om te leren bij jezelf te blijven. Dit doe je vooral door bewustzijn. De volgende stappen kunnen je hierbij helpen:

  • Sta even stil bij jezelf. Ga terug naar je eigen energie/ centrum. Hoe voel je je?

  • Grond jezelf. Stel je voor dat je voeten verbonden zijn met de aarde. En laat alle energie die niet van jou is via je voeten wegstromen (met intentie en/ of visualisatie).

  • Hoe voel je je nu? (alles wat je nu voelt is van jezelf). Merk je gevoelens op en benoem ze.

  • Ga terug naar waar het mee te maken heeft; wat heeft je geraakt? Herken je deze pijn van ervaringen in jou verleden?

  • Erken dit gevoel. Accepteer het helemaal. Voel het.

  • Laat het vervolgens los.




Hoe heel je een emotie?

Verwerking van iets gebeurt altijd op twee niveau’s. Enerzijds op een (rationeel) cognitief niveau en anderzijds op een emotioneel niveau. Een gezonde verwerking op emotioneel niveau doe je door je primaire emoties te voelen en er op een of andere manier uiting aan te geven. Emoties zijn energieën die door je lichaam stromen. Als je ze stopt gaat het vastzitten in je lichaam. Om het te helen is het nodig de energie weer te laten stromen..

De enige emoties die je kunt helen zijn diegene die je jezelf laat voelen en uiten.

Maar hoe voel je een emotie?

Om een emotie te voelen is het nodig om de emotie volledig te omarmen. Niet proberen ervan af te komen, maar ernaar toe bewegen. Niet proberen om het los te laten, maar toe te laten. Niet ertegen vechten, maar er vrede mee sluiten. Hoe harder je gaat proberen om de emotie weg te krijgen, hoe harder hij aan je gaat trekken. Accepteer hem, laat hem er zijn, trek hem naar je toe, nodig hem uit en laat het gevoel toe.. Maar identificeer je er niet mee. Je Bent de emotie niet, je Hebt het. Laat de emotie door je heen stromen en zie en omarm het volledig.

Je hoeft niet te begrijpen waar de emotie precies vandaan komt, je hoeft hem niet te analyseren, je hoeft hem niet te beoordelen.. Blijf erbij met je aandacht en je zintuigen. Blijf aanwezig, en wees gewoon bereid het te voelen. Je hoeft alleen maar een keuze te maken om het te voelen en de gevoelens onder ogen te zien.

Het is even oefenen, en er is ontzettend veel moed voor nodig om het onprettige gevoel te durven toelaten en zelfs omarmen, ipv wegbewegen zoals je dat gewend bent.. maar wanneer je merkt wat het met je doet wil je niks anders meer. Je komt al gauw weer in contact met jezelf en jou kracht.

En.. als je een emotie helemaal toelaat en je bereid bent het helemaal te voelen, zonder oordeel en met volledige aandacht, dan zal de emotie op zijn heftigst maximaal maar 60 tot 90 seconden duren. Hierna komt er gelijk opluchting en rust voor in de plaats.


Hoe uit je een emotie?

Veel mensen hebben moeite met het uiten van emoties, omdat ze zich schamen tegenover andere mensen, zich niet begrepen of gesteund voelen door anderen of omdat ze gewoonweg niet weten wat ze ermee kunnen doen. Ik geef vaak het advies om de heftigste emoties te verwerken als je alleen bent. Trek je bv terug in een kamer en geef jezelf alle ruimte, zorg en aandacht die je nodig hebt. Ben je boos; sla bv op een kussen, gooi met kleren, stamp op de grond, schreeuw of schrijf het op (incl. alle lelijke woorden). Ben je verdrietig: hou bv een kussen vast, een foto of iets anders met waarde of troost voor jou. Laat het gevoel toe en doorvoel het helemaal. Blijf erbij met al je zintuigen. Meer niet.

En weet; je bent veilig, er kan echt niks gebeuren.. Je brengt alleen energie in beweging die lang heeft vastgezeten. Wanneer je deze laat stromen laat je het los uit je systeem…dit is de heling. Op dat moment komt er gelijk een opluchting en een kracht vrij. Jou Kracht! Je komt weer in contact met jouzelf, jou Ziel. En dit is de plaats waar liefde is, en licht, kracht, vertrouwen, en rust..


Methoden die kunnen helpen bij het helen van emoties:

  • Ademwerk

De ademhaling is de brug tussen je hoofd en je gevoel. Wanneer je diep naar je onderbuik en je longen ademt kom je bij je emoties. (De onderbuik is de plek van het sacraal-chakra. Wanneer deze geactiveerd en geopend is kunnen emoties makkelijk doorstromen en geuit worden. De longen zijn rechtstreeks verbonden met verdriet en met het hart-chakra). Een diepe buik-ademhaling kalmeert ook het centrale zenuwstelsel. Het haalt je uit je vecht-vlucht modus, en schakelt de rust-en-verwerk modus in. Wanneer je een heftige emotie aanraakt kun je door de ademhaling hier goed doorheen komen, en de emoties doorleven en loslaten.

Een goede ademhalingstechniek is: -Adem 4 tellen in via je neus, vul je hele buik, borstkas en longen op met lucht. -Houd 2 tellen vast. -Adem 8 tellen lang uit via je mond. -Houd 2 tellen vast. -Doe dit voor minstens 3 minuten.

  • Schrijven

Een hele goede techniek om je emoties te erkennen, te voelen en te uiten is door het op te schrijven. Een goede oefening daarvoor is een brief te schrijven met alle levels van emoties. Voel en uit elke emotie volledig bij elk level. Hierbij hoef je je niet in te houden! Niemand hoeft het te lezen. Je kan de brief ook naderhand verbranden. Het gaat alleen om het uiten van je gevoel. Je brief zou er zo uit kunnen zien. 1 Boosheid: – Ik ben boos omdat… (Schrijf alle dingen op die in je opkomen, ook de lelijke dingen!) – Ik haat het dat.. – Het is jou schuld dat.. 2 Verdriet: – Ik ben zo verdrietig omdat.. – ik ben zo teleurgesteld dat.. – Het doet pijn dat.. 3. Angst – Ik ben zo bang dat.. – Ik ben onzeker over.. Ga nu na of dit je herinnert aan iets van je jeugd. (Angsten hebben altijd te maken met slechte herinneringen). Wat heb je meegemaakt wat met deze emotie te maken heeft? Wat is je diepe wond? (dit inzicht is de werkelijke heling). 4. Compassie/ empathie/begrip/spijt – ik begrijp het dat ik me zo voel en zo doe, want.. – ik begrijp het dat jij je zo voelt want.. – Het spijt me dat.. 5. liefde – ik hou echt van je, want.. – ik hou echt van mezelf, want.. – ik wou dat we.. Op deze manier doorloop je alle levels van emotie en kom je weer bij je liefde uit..


  • Innerlijk kind methode

De beste en diepste heling van emoties gebeurd wanneer je jezelf en je emotie écht ziet, omarmd en liefde geeft. Een goede manier daarvoor is de innerlijke kind heling. Alleen jijzelf kan die liefde en dat begrip die je zo hard nodig hebt aan jezelf geven.. Innerlijke kind-heling-oefening: Doe deze oefening wanneer je geraakt word in oud zeer wat afkomstig is uit je jeugd, (je diepe wond) zoals afwijzing, niet gezien worden, eenzaamheid, boosheid, enz, – Ga rustig zitten, met beide voeten plat op de grond. Sluit je ogen. Ontspan. – Grond jezelf. Breng je aandacht terug in je hele lichaam. Verbind je voeten met de aarde. – Ga dan met je focus naar je 2e chakra; het punt vlak onder je navel. Dit is je gevoels-centrum. Onderzoek wat je hier voelt en laat dit gevoel er helemaal zijn. – Visualiseer dan hoe je er als kind uitziet met dit gevoel en plaats dit kind voor je. Hoor en zie het gevoel helemaal. Troost het kind en stel het gerust, zoals je als moeder bij je eigen kind zou doen. (bv; ik begrijp je helemaal, het is logisch dat je je zo voelt, dat is echt verdrietig, ik ben er voor je, je bent niet alleen, het ligt niet aan jou, enz).. – Omarm het kind dan in gedachten en geef het kind alle liefde en compassie die je in jezelf kan voelen. Geef het kind precies wat het zo hard nodig had maar heeft gemist. Als je het goed gedaan hebt, voel je je gelijk rustiger worden.




  • Muziek

Muziek is ook een rechtstreekse verbinding naar emoties, en het heeft veel impact op onze emoties. Een goede manier om je emoties te leren reguleren is d.m.v. muzieklijsten: Maak een muzieklijst met boze muziek, een met verdrietige muziek en een met vrolijke muziek. Wanneer je boos bent, zet dan de boze muzieklijst aan, en wanneer je verdrietig bent zet je de verdrietige muzieklijst aan. Laat volledig al je gevoel toe en geef er uiting aan op jou manier, leef je uit. Na een paar minuten (bv 2 min.) zet je de blije muzieklijst aan. Je gemoedstoestand zal hierdoor gelijk beinvloed worden. Op deze manier kun je voorzichtig je emoties steeds meer leren toelaten.

  • Creativiteit (schrijven, tekenen, schilderen, muziek, dans, theater, enz)

Creatieve activiteiten zijn hele goede manieren om uiting te geven aan emoties. Kies wat je aanspreekt of waar je zin in hebt. Wees niet perfectionistisch. Alles waarmee je uiting geeft aan je gevoel is goed. Door creatief bezig te zijn kom je uit je hoofd (ego) en weer terug bij jezelf (ziel).


Ik hoop dat mijn blog je goede tips en inspiratie heeft gegeven om anders naar emoties te kijken en hiermee om te gaan. In het begin kan het heel eng zijn om emoties in je eentje aan te gaan. In dat geval kan het heel fijn zijn om een coach naast je te hebben die zorgt voor een veilige plek en begeleiding, zodat je leert hoe je hier zelf mee om kunt gaan. Ik wil je hier graag bij ondersteunen. Bij vragen neem contact met me op via het contactformulier


Liefs Anne

3.268 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page