HSP en angst- hyperventilatie en paniekaanvallen

Angst, hyperventilatie en paniekaanvallen.. het komt veel vaker voor dan je denkt. Vooral in deze tijd. En wat mij opvalt is dat met name hoogsensitieve mensen hier vaak last van hebben.. Zij zijn hier gevoeliger voor. En daar ben ik 1 van..

Hoe komt het? Wat is de relatie met hooggevoeligheid? En hoe kun je ermee omgaan?

Omdat ik veel vragen krijg hierover deel ik daarom in deze blog informatie, mijn persoonlijke verhaal en tips die je kunnen helpen bij angst, hyperventilatie en paniekaanvallen..
Want er is niks ergers dan overvallen worden door angst en het gevoel de controle kwijt te raken..


Op mijn 15e stond ik in een pashokje toen ik me ineens raar begon te voelen.. Mijn adem zat hoog en ging steeds sneller.. ik kreeg hartkloppingen, tintelende handen en armen. Alles leek te vertragen, zicht en geluiden werden vaag. Zomaar uit het niks werd ik super beroerd, duizelig en misselijk.. En toen ineens enorme PANIEK! Mijn hart en adem die tekeer gingen alsof ik een marathon had gelopen. Het gevoel van bedreiging en zo snel mogelijk weg willen! En de gedachten; help wat is er met me.. ik ga zo flauwvallen.. ik word gek.. er is iets mis met mijn hart.. ik krijg een hartaanval.. ik ga dood!

Ik rende zo snel als ik kon de stad uit op zoek naar een stukje rust en veiligheid, die ik niet meer in mijzelf leek te kunnen vinden..

Ik ben naar de dokter gegaan, maar deze kon geen lichamelijke oorzaak vinden. Het was hyperventilatie. De klachten bleken te komen door stres. Er was ook veel gebeurd in de periode die hieraan vooraf ging.. Mijn ouders waren gescheiden en ik verhuisde van een dorpje naar een grote stad. Het was een nare periode, waarin alles veranderde en datgene wat ik toen kende als mijn vertrouwde basis viel weg.

Hyperventilatie en paniekaanvallen..

Hyperventilatie is een symptoom van angst, paniek en stres. Bij hyperventilatie adem je sneller en hoger dan normaal. Je hebt het gevoel dat je geen lucht krijgt of zelfs stikt. Maar het tegendeel is waar: je ademt te snel teveel zuurstof in.  En door de snelle ademhaling adem je teveel CO2 weer uit. De daling van CO2 in je bloed zorgt voor klachten als benauwdheid, druk op de borst, tintelingen en duizeligheid.
Een acute aanval is heel beangstigend en zorgt vaak voor meer angst, of een paniekaanval. Je kunt ook ‘chronische hyperventilatie’ hebben. Hierbij adem je voortdurend verkeerd, waardoor je je vaker beroerd voelt of aanvallen krijgt.
Een paniekaanval is een snel opkomende, heftige angst die je zomaar lijkt te overvallen. Je bent bang om de controle te verliezen, om gek te worden of misschien wel dood te gaan. Bij paniek wordt er adrenaline aangemaakt die zorgen voor een vecht of vlucht reactie. Hyperventilatie en paniekaanvallen komen vaak samen voor.

Sindsdien heeft het jarenlang mijn leven behoorlijk beïnvloed.
Mijn eerste paniekaanval heeft me zo laten schrikken dat ik vanaf dat moment bang was om naar winkels te gaan. En ik werd zo bang om weer die paniek te voelen, dat ik het daardoor juist kreeg.. Het kwam zonder duidelijke aanleiding, het begon eigenlijk al zodra ik eraan dacht.. Het kwam vooral op plekken waar veel mensen waren en in de auto op de snelweg. Dus ging ik steeds meer situaties vermijden waar ik het zou kunnen krijgen. Ik belandde in een vicieuze cirkel en trok me steeds vaker terug in mijn huis. Ik had het gevoel totaal de controle kwijt te zijn en voelde me constant onveilig. Uiteindelijk heb ik een angst- en paniekstoornis ontwikkeld, met straatvrees..

Een aantal jaren later leerde ik er dankzij de aanwezigheid van mijn beste vriend er beter mee om te gaan. Door overal naartoe te gaan en de angst aan te gaan durfde ik steeds meer aan en kreeg ik meer vertrouwen. Zo ging het een tijdje weer beter.
Af en toe rende ik nog weg op plekken die te druk waren, en winkelen bleef niet mijn favoriete bezigheid.. Maar door alles te blijven doen, met het idee dat ik zo weg kon gaan, kon ik ermee leven..

2016-04-27 22.40.25.

Maar het bleef ‘overleven’.  In tijden van stres, slecht slapen, grote veranderingen of drukte kwam het ineens weer in alle heftigheid terug.

Ik heb sinds mijn 15e van alles geprobeerd om ervan af te komen.. coaching, EMDR, kinesiologie, homeopathie, bachbloesem, healing.. En korte tijd leek het te helpen. Maar het ging nooit helemaal weg. En de angst voor de angst bleef ook bestaan. Dus ik was niet vrij..

Op mijn 27e kwam ik erachter dat ik hooggevoelig ben, en toen vielen er weer meer kwartjes.. de reden dat ik niet tegen drukke menigten kon, kwam met name omdat ik alle prikkels intenser waarnam en verwerkte. Ook de gevoelens van andere mensen kwamen binnen en nam ik over zonder het te beseffen.. Toen ik leerde omgaan met mijn hooggevoeligheid, leerde te gronden, de gevoelens leerde te onderscheiden en los te laten ging het steeds beter in drukke omgevingen. Hierdoor ging de angst grotendeels weg.

Maar na mijn bevalling vorig jaar kreeg ik ineens de heftigste aanvallen. Terwijl ik er al jaren geen last meer van had gehad..  En nu had ik het ineens overal; op straat, en ook thuis.. zelfs wanneer ik gewoon in bed lag. Ik snapte er niks van. Het had deze keer niks te maken met drukte om me heen. En verder ging alles goed en was ik super gelukkig. Weer ben ik naar de dokter gegaan, deze zei dat ik gewoon moest ontzwangeren.. Omdat ik daar niet mee geholpen was ben ik naar een bioresonantie therapeut gegaan. Daar bleek dat mijn hormonen erg uit balans waren, dat ik candida in mijn darmen had (wat een oorzaak blijkt te zijn van hyperventilatie), en een aantal voedselallergieen. (Deze had ik vroeger ook, maar omdat ik weer in balans was kon ik alles weer eten). Door een streng dieet kwam ik lichamelijk snel weer in balans en de angstklachten namen snel af.
Maar aan het eind van de behandeling kreeg ik toch weer aanvallen.. doordat ik de angst geestelijk nog niet goed had aangepakt. Ik kon er niet meer onderuit; ik moest mijn angst onder ogen komen en het bij de kern aanpakken.

images
Angst heeft meerdere oorzaken, op geestelijk, lichamelijk, emotioneel en energetisch gebied.. vaak is het een samenloop van omstandigheden.

Mogelijke oorzaken van hyperventilatie en paniekaanvallen:
 • Langdurige (interne en/ of externe) overprikkeling 
 • Stres, te lang onder druk staan
 • Grote en heftige veranderingen
 • Hormonale disbalans 
 • Hooggevoeligheid uit balans
 • Weggestopte emoties en overwerkte traumatische ervaringen
 • Onveilige jeugd/ basis
De relatie met HSP:

Sneller overprikkeld. Hooggevoelige mensen zijn sneller overprikkeld, en hebben hierdoor sneller te maken met angst. Angst gaat gepaard met intense overprikkeling. Overprikkeling ontstaat door overbelasting van het zenuwstelsel door teveel aan prikkels, door stres, oververmoeidheid en te lang onder druk staan.

Slechte gronding. HSP’s zijn van nature slechter gegrond. D.w.z. in contact met hun lichaam en gevoel.. Je energieveld hangt dan wat hoger om je heen, waardoor je basischakra minder actief is. Dit chakra staat voor bestaansrecht, basisveiligheid en basisvertrouwen. Wanneer je niet gegrond bent voel je dus minder vertrouwen en veiligheid. Vaak zijn mensen niet gegrond omdat ze het niet fijn of veilig vinden om hier te zijn. Maar door een slechte gronding voel je je dus eerder onveilig en angstig.
Lees hier meer over gronden.

Hormonen. Hormonen kunnen uit balans raken door bv giftige stoffen (in producten en in de lucht), ongezonde voeding (geraffineerd, industrieel geproduceerd voedsel en E-nummers), slecht slapen, stres (teveel aan cortisol) de menstruatie-cyclus en zwangerschap. Hooggevoelige mensen reageren overal gevoeliger op, dus ook op hormonen. Een hooggevoelig persoon kan zich door een hormonale schommeling of onbalans enorm beroerd voelen, en wordt hierdoor ook eerder angstig. Om je hormonen weer in balans te krijgen is het belangrijk gezonder voeding te eten (eventueel met supplementen), voldoende te slapen en bewegen.

Karaktereigenschappen HSP. Hooggevoelige personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel waardoor zij eerder uitgeput, uit balans en overprikkeld raken. Zij zijn ook vaak teveel op anderen afgestemd, passen zich snel aan en pleasen anderen. Doordat ze hun eigen grenzen niet goed voelen kunnen ze deze vaak niet goed aangeven. HSP’s zitten veel in het hoofd (piekeren, analyseren, reflecteren), waardoor ze slechter gegrond zijn. Ook pikken hooggevoelige mensen veel gevoelens op uit de omgeving en van andere mensen, zonder dit bewust te zijn. Tot slot hebben HSP’s ook nog te maken met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en  perfectionisme. Deze eigenschappen zorgen voor snellere overprikkeling, met sneller angsten tot gevolg..
Wanneer je uit balans bent als je hooggevoelig bent, ben je vatbaarder voor deze valkuilen.

Emoties. Veel lichamelijke symptomen en ziekten kunnen komen door weggestopte emoties. Als we dit niet verwerken gaat het vastzitten in ons lichaam, kunnen we blokkades krijgen in onze (levens) energie en kunnen we ziek worden. 

Onveilige jeugd/ basis. Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie bestaat tussen hooggevoelige personen die uit balans zijn, en een onveilige jeugd. Wanneer een HSP een onveilige basis of hechting heeft ervaren, heeft deze persoon later in zijn leven extra risico op angststoornissen en ook andere klachten zoals depressie, burn-out en verslavingen. Veel mensen hebben niet door dat zij hooggevoelig zijn, totdat ze te maken krijgen met dit soort klachten. Na onderzoek blijkt vaak (niet altijd) dat zij in hun jeugd niet voldoende emotionele steun hebben ontvangen, niet werden erkend en niet konden zijn wie zij werkelijk zijn.. Dit zorgt voor onvoldoende vertrouwen in zichzelf en het leven.

2016-04-25 23.20.56
Tips bij angst, hyperventilatie en paniekaanvallen

Angststoornissen zijn heel complex en diepgeworteld. Toch zijn er een aantal dingen die bij elke angst helpen. Ik noem hier wat tips die op korte termijn en op lange termijn kunnen helpen bij angst en paniek. Probeer ze uit en voel welke het beste werkt voor jou.

Bij acute aanvallen:

 • Bewustzijn. Wees je bewust dat de dingen die je voelt bij hyperventilatie en paniekaanvallen lichamelijke symptomen zijn die door angst worden veroorzaakt. Je bent dus niet ziek en er is niks aan de hand met je lichaam. De lichamelijke klachten komen puur door de stres en het teveel uitademen van CO2. Deze symptomen gaan ook vanzelf weer over!
 • Ademhalen. Tijdens een hyperventilatie/ paniek aanval kun je het beste gelijk terug naar je ademhaling gaan en ademhalingsoefeningen doen. Adem via de neus in en uit. Probeer kort in te ademen, even pauze te nemen, en iets langer uit te ademen, en weer even pauze te nemen. Adem niet te diep in omdat je dan teveel zuurstof binnenkrijgt, en adem niet te lang uit en ga niet zuchten, zodat je niet teveel CO2 kwijtraakt. Bij een juiste ademhaling gaat een acute aanval binnen een aantal minuten weg.
 • Hyperfree. Dit kan ik iedereen aanraden bij acute paniek. De hyperfree is een geweldig apparaatje die je kunt gebruiken om doorheen te ademen. Hierdoor zal de zuurstof en koolzuur snel weer in balans komen en zal een aanval binnen ongeveer 3 minuten weer over zijn! Het is zelfs aangeraden om dit apparaatje standaard in een EHBO-pakket te hebben zitten. De hyperfree is verkrijgbaar bij elke apotheek en kost maar een paar euro. Het feit dat ik dit apparaatje in mijn tas heb, zorgt er al voor dat ik bijna geen aanvallen meer heb.
 • Gronden en emoties toelaten. Bij angst en paniek ben je als het ware ‘uit jezelf’. Door weer in contact te komen met je lichaam en je gevoel kom je weer bij jezelf.  En hierdoor voel je je gelijk beter. Doe bijvoorbeeld een aardingsoefening of ga wandelen om te aarden. Het helpt ook wanneer je je emoties toelaat en deze doorvoeld, hierdoor kom je weer helemaal in je eigen energie/ gronding.
  Ik heb gemerkt dat als ik midden in een aanval ging huilen, dat de angst dan gelijk verdween..  emoties toelaten en doorleven is bevrijdend voor de angst.
 • Gedachtenkracht. Dit werkt ontzettend sterk. Ik heb gemerkt tijdens een aanval dat het veranderen van mijn gedachten direct effect had op mijn angstgevoelens. Gedachten kunnen je gek maken en  in een angstaanval terecht laten komen, maar zo kun je ze ook andersom gebruiken. Door het veranderen van gedachten en overtuigingen, veranderd je gevoel en je gedrag. Luister naar het angststemmetje in je hoofd en daag het uit. Is deze gedachte reëel? Geloof je angstgedachten niet; en zet er andere voor in de plaats. Hoor je jezelf bv denken; ik kan het niet aan. Denk dan bv; ik ben sterk, ik ben veilig, ik kan het aan. En denk je: ik ga dood. Vraag jezelf dan af; is dit reëel? Denk dan: er is niks aan de hand, ik ben gezond, het is gewoon een lichamelijke reactie op stres.
  Door gedachtenkracht te gebruiken roep je de sterke/ volwassen/ wijze persoon aan in jezelf; die er altijd is, en alles aankan.
 • Bescherming.  Gedachtenkracht kun je ook gebruiken voor bescherming. Wanneer ik bv teveel prikkels binnenkrijg door een drukke omgeving, visualiseer ik een bubbel om me heen met wit of goud licht, die me beschermd voor omgevingsinvloeden. Zodra ik hieraan denk voel ik me al rustiger worden. Het helpt echt.
 • De angst aangaan. De allerbeste remedie tegen angst is: de angst volledig toelaten en aankijken in jezelf, en zelfs omarmen! Door ervan af te willen, tegen je angst te vechten of deze te vermijden, word het alleen erger. Door de angst aan te gaan zal hij zachter worden en zal je deze overwinnen. Ga stapje voor stapje juist wel de dingen doen waar je bang voor bent. Elke keer weer een stapje verder. Door dit elke keer te behalen krijg je steeds meer vertrouwen en leg je een basis in jezelf waar je altijd op terug kunt vallen.  Ga geen dingen buiten jezelf zoeken om je veilig te voelen. De enige oplossing ligt van binnen. Bij het gevoel dat je het aankunt, dat je veilig bent in jezelf. Door de angst echt aan te gaan en te ervaren dat je het aankunt, krijg je meer vertrouwen in jezelf en de wereld.
 • Innerlijke kind. Wanneer je je angstig en onveilig voelt, is dit eigenlijk het innerlijke kind dat zich zo voelt. Voor een kind kunnen dingen levensbedreigend aanvoelen, en het heeft dan geruststelling, veiligheid en liefde nodig. En voor jou kind kun je die het beste in jezelf vinden. Daarom werkt het zo goed en mooi om met je innerlijke kind te werken. Ga op het moment van angst in gedachten naar je innerlijke kind en troost het, erken zijn/ haar gevoel en stel het gerust. Wanneer je dit doet merk je dat je snel tot rust komt. 
 • De kracht in jezelf oproepen. Iedereen heeft een kracht in zichzelf. Je kan het zien als je innerlijke volwassene, een hogere zelf/ hogere wijsheid, je essentie of liefde. Roep deze kracht in jezelf op en maak bewust contact hiermee. Ik heb zelf een steentje bij me die deze kracht in mij oproept. Wanneer ik dit steentje vasthoud verbind ik me daar direct mee. Je kan ook een ander ‘anker’ kiezen die voor jou kracht symboliseert. De kracht van intentie werkt heel sterk.

Op lange termijn:

 • Ontprikkelen. Ik heb gemerkt dat angst en paniekaanvallen met name komen door overprikkeling. En het enige wat daar bij helpt is; ontprikkelen. Zorg goed voor jezelf en voor voldoende balans en rust. Zorg dat je meer geestelijke en lichamelijke ontspanning toelaat in je dagelijkse leven, en pak chronische overprikkeling aan.  Lees hier meer over overprikkeling en tips wat je eraan kunt doen.
 • De onbalans in je lichaam aanpakken. Door voldoende beweging, ontspanning, slaap en gezonde voeding komt je lichaam en je hormonen weer in balans en voel je je een stuk beter. Je kan je laten testen of uitmeten bij een natuurgeneeskundige arts, zodat je weet welk dieet en supplementen geschikt zijn voor jou.
 • Gronden en emoties toelaten. Dit is altijd belangrijk om te blijven doen. Weggestopte emoties zijn de basis van veel symptomen en ziekten. Oefen regelmatig om te gronden, hierdoor kom je bij jezelf en je gevoel uit en kun je gevoelens makkelijker loslaten. Besteed voldoende aandacht aan je emoties. Hierdoor blijf je geestelijk en energetisch in balans.
 • Innerlijk kind werk. Innerlijk kind werk is zeer helend. Wanneer je de band met je innerlijke kind versterkt en hiermee samenwerkt, kun je een enorm krachtige basis in jezelf opbouwen waar je steeds op terug kunt vallen. Hierdoor zul je meer vertrouwen krijgen in jezelf en elke situatie in je leven met meer vertrouwen en innerlijke kracht tegemoet treden.
1375683_241289116020680_702068396_n

Angst is controle vast willen houden. Veel angst die we voelen is weerstand tegen onze diepste emoties.. en de onbewuste bijna levensbedreigende angst om het niet aan te kunnen. Dus houden we het met controle vast..  Maar door vast te houden word het alleen erger..
Wanneer je de controle loslaat en de gevoelens aankijkt zul je merken dat onder deze angst een enorme kracht leeft! Je gevoelens zijn juist je grootste kracht. Wanneer je je emoties er durft te laten zijn kan liefde weer stromen.. en liefde is altijd sterker dan angst. Liefde heelt angst.

Hier een mooie tekst die ik altijd bij me heb gedragen om me daaraan te herinneren..

Loop niet weg voor je verdriet
Loop niet weg voor je angst
Loop niet weg voor de dood
Verdoezel en bedek ze niet met mooie woorden
Want zo geef je ze een woning
Zo kleed je ze aan
En laat je ze groeien

Zo ontneem je jezelf leven..

Wees zacht voor jezelf
Zoek een hand om vast te houden
Voel je pijn
en laat je angst er zijn

Want wie wegloopt voor zijn ervaringen
Loopt weg van zichzelf
En kan nooit vrede vinden
En wie zijn pijn en angst niet toestaat er te zijn
Kan nooit de kracht voelen
Die in hem huist

Angst en paniek is eigenlijk een dringende boodschap van je ziel, om weer terug te komen bij jezelf en jou kracht. Je liefde. Zo ben ik het gaan bekijken.. en dit heeft me heel dicht bij mijzelf gebracht. Ik hoop dat je hetzelfde mag gaan ervaren.  Want iedereen heeft deze kracht altijd bij zich!
Vergeet niet dat je veel sterker bent dan je denkt en dat we in wezen alles aankunnen wat we meemaken  🙂  <3

2016-07-06 13.09.53

Liefs Annemoon

www.praktijkannemoon.nl

Facebook

51 gedachtes over “HSP en angst- hyperventilatie en paniekaanvallen

 1. Oude en recente stressvolle ervaringen worden door ons lichaam vastgehouden en dit vasthouden veroorzaakt een teveel aan verzuring. Verzuring houdt je spieren , bindweefsel en zenuwstelsel onder spanning.
  Het lichaam gaat dit compenseren om er vanaf te komen, je komt hierdoor te hoog in je systeem.Het lichaam zoekt uiteindelijk een ontlading van deze stress. Er ontstaan zo vormen van ontlading.
  Uiteindelijk moet de verzuring fysiek aangepakt worden, waardoor de ciculatie en afvoer van stress =verzuring door o.a. overprikkeling weer normaal kan worden. Hierdoor ga je ook beter en sneller de signalen herkenen en je grenzen aangeven.

  Mvg Jacqueline (HSP)

 2. Hallo, heel fijn om te lezen dit stuk en heel herkenbaar. Ik heb er lang niks van begrepen wat er geschreven werd over HSP. Ergens wetend dat ik hooggevoelig ben, maar de woorden kwamen nooit binnen zoals het beschreven werd. Nu heel langzaam begrijp ik steeds meer van wat ik lees over hsp en kan ik mezelf er steeds meer in herkennen of misschien wel erkennen : ) Vooral het stuk over karaktereigenschappen is heel herkenbaar.
  Dit geldt overigens ook voor het stuk ‘nieuwetijdskinderen’.

 3. Heel mooi stuk ik leef ook alvanaf mijn 16 e jaar met deze angst en heb er bijna dagelijks nog mee te maken alles wat ik net gelezen heb is zo herkenbaar en ga ook zeker proberen om terug te gaan naar mijn verleden als kind doe dat ook wel vaak alen weet dat het daar is begonnen Dank je wel Liefs Joke

 4. Wauw wat herkenbaar om te lezen! Ik heb zelf ook best wat jaren last van angst/paniekaanvallen en periodes van extreme onrust /stress. Een half jaar geleden maar eens gestopt met de pil en dat scheelde al enorm! Blijkbaar erg gevoelig voor hormonen? Echter die angsten, onrust en stress blijven toch in mindere mate wel aanwezig. Gisteren de kenmerken van HSP gelezen en ineens vielen alle puzzelstukjes op zijn plek! Zo fijn!

 5. Fijn artikel, dank je wel!
  Op eoa manier heb ik geleerd om mijn hooggevoeligheid te zien als ‘zwak en ziek zijn’ daarmee werd ik er erg boos op. Ergens snapte ik veel om tegelijkertijd niets van mijzelf te snappen. Stap voor stap probeer ik mijn sensitive intelligentie te accepteren. Mocht iemand een holistische psychotherapeut kennen (die positief staat tegenover de clientgerichte en Jungiaanse visie) dan hou ik mij aanbevolen. Fijn als diegene ook hooggevoelig en vooral humor heeft.

  • Hoi Tanja, heel herkenbaar. wel zonde, want het is geen zwakte maar echt een kracht als je ermee om kunt gaan en je gaves goed kan inzetten. ik ben zelf een holistisch therapeut zoals je omschrijft, altijd welkom 🙂

 6. Wat weer een mooie aanvulling op de puzzel! Waar ik mee worstel is dat ik het moeilijk vind om een baan te vinden die bij me past en die ik vol kan houden. Loop snel leeg qua energie, maar heb ook uitdaging nodig. Ben in mei gestopt vanwege een burn-out waarmee ik al anderhalf jaar worstelde en de overgang speelt ook mee. Achteraf gezien had ik een baan die me sloopte, heel veel klantcontact en telefoon, werken op afspraak enz. Ik weet nu dat me dat teveel belast. Zijn er banen waarbij HSP’s goed tot hun recht komen?

 7. Wat weer een mooie aanvulling op de puzzel! Waar ik mee worstel is dat ik het moeilijk vind om een baan te vinden die bij me past en die ik vol kan houden. Loop snel leeg qua energie, maar heb ook uitdaging nodig. Ben in mei gestopt vanwege een burn-out waarmee ik al anderhalf jaar worstelde en de overgang speelt ook mee. Achteraf gezien had ik een baan die me sloopte, heel veel klantcontact en telefoon, werken op afspraak enz. Ik weet nu dat me dat teveel belast. Zijn er banen waarbij HSP’s goed tot hun recht komen?

  • Hoi jetske, dank je wel! je verhaal is heel herkenbaar. Een burn-out heeft vaak te maken met iets (meestal een baan) dat niet bij je past of niet bij jou pad hoort.. welke banen dan wel passen bij HSP’s? deze vraag is heel persoonlijk, en het antwoord is voor iedereen anders. er zijn verschillende soorten types HSP (prikkelzoekend, prikkelmijdend, enz.) en ook nog zoveel verschillende types mensen. Ook zijn er HSP’s die wel tegen prikkels kunnen en deze juist nodig hebben, alleen soms even uit balans of overprikkeld zijn door bepaalde omstandigheden in hun leven die erbij komen, maar verder daarna het werk wel aankunnen. dus je kan om leren gaan met HSP zodat je in balans blijft en al het werk doen wat je wilt. Maar het aller belangrijkste om naar te kijken is; wat is je droom, je missie of roeping? waar word je blij van? want als je dat werk doet (of in die richting) met passie, dan kun je alles aan en kom je helemaal tot je recht!
   Verder weet ik wel uit praktijkervaring dat veel HSP’s het beste kunnen werken als ze weinig mensen boven hun hebben of om zich heen, zodat ze hun eigen tijd/ energie in kunnen delen. een eigen bedrijf bijv. Maar ik blijf erbij; als je doet wat je leuk vind kun je alles aan. Succes met de zoektocht!
   liefs anne

 8. Goede tips. Een vraag: ik heb last van nachtelijke paniekaanvallen. Ik merk dat als ik die toelaat, ze juist meer komen met als gevolg dat ik slecht slaap. Daardoor ben ik behoorlijk uitgeput geraakt en komen de aanvallen ook overdag sneller. Daarom neem ik nu eerst toch medicatie. Hoe zou jij hier mee omgaan? Heb ik het dan niet goed toegelaten denk je, als het steeds terugkomt?

  • Dankjewel! ja dat is heel akelig als het ‘s nachts gebeurd, en zo kom je in een vicieuze cirkel.. Tijdens je slaap kun je ook hyperventileren (waardoor vaak paniekaanvallen ontstaan) door een teveel aan stress overdag die de hersenen ‘s nachts moet verwerken.. vooral als je lang opgestapelde stress en emoties hebt kun je hier last van hebben. Het toelaten gaat dus niet vooral over het angstgevoel, maar juist over de emoties die daaronder liggen. dus een laagje dieper voelen en dit toelaten. Ook zou je gebaat zijn bij het aanpakken van je stress overdag en een manier vinden om echt te ontspannen! ademhalingstechnieken kunnen hier goed bij helpen (ook yoga en meditatie bv), hierdoor leer je ook weer juist te ademen zodat je niet meer (onbewust) hyperventileert. en dan kunnen de paniekaanvallen verdwijnen. de adem is zo helend. als je hier niet zelf uitkomt zoek hulp! want je hoeft hier niet mee te (over)leven.. heel veel sterkte! Liefs anne

   • ps. en een 2e stap na her toelaten van je diepere emoties is, en dit is denk ik nog wel de belangrijkste; ervaar de emoties zonder oordeel en geef er liefde, erkenning en begrip aan.. van jezelf. dit is de echte heling ervan. succes!

 9. Hi Annemoon,

  Ik ben 17 jaar en heb sinds een jaar last van hyperventilaties. Ik ben heel bang om een hartstilstand of hartaanval te krijgen, kortom; voor de dood. Ik volg 3 therapieën: bij een psycholoog, coach en fysiotherapeut. Mijn hulpverleners denken dat deze angst is ontstaan uit verschillende gebeurtenissen. Zoals de dood van mijn beide opa’s en mijn stiefoma in een half jaar tijd. Daarnaast zijn mijn ouders gescheiden op mijn 12 jarige leeftijd en nog wekelijks hebben ze ruzie. Dit is een dagelijkse spanning voor mij. Maar waar ik op terug wil komen is mijn angst om dood te gaan. Ik heb jou verhaal gelezen en meteen kreeg ik een gerust gevoel, omdat ik merk aan mezelf dat ik het fijn vind om te weten dat er iemand is, waarmee ik mezelf kan vergelijken en die met een gelijkwaardige issue zat. Maar een persoonlijke vraag: ben jij ook bang geweest voor de dood? Of alleen voor de hyperventilatie?
  Want wat waren gedachtes die jou hielpen, in het dagelijkse leven. Ik merk dat mijn hele leven alleen nog maar draait om mijn angst. Ik doe amper iets en durf niet meer te genieten van de leuke momenten omdat ik bang ben dat de klap van mijn angst dan 10x zo groot is; vaak is dat dan ook zo. Ook durf ik mezelf niet goed over mijn angst te zetten omdat ik werkelijkwaar ook symptomen heb, die beangstigen mij het meeste.
  Ik hoop dat we contact hebben!

  Lieve groeten,

  Selena

  • lieve Selena, wat heftig voor je. dat is veel in een korte tijd en ik kan me voorstellen dat je je van binnen onveilig bent gaan voelen daardoor.
   Het is ook een hele wezenlijke angst; die voor de dood.. dat is vaak de basis van veel angsten. (controle loslaten). en daarnaast je trauma’s dus. Ik ben ook heel erg bang geweest om dood te gaan bij de aanvallen. wat mij heel erg heeft geholpen is het feit te horen van iemand dat dit dus gewoon de symptomen zijn van stress in je lichaam waardoor je hyperventilatie en deze klachten krijgt, en dat je hiervan echt niet dood kunt gaan. dus de letterlijke angst voor de dood was daarmee opgelost, maar ik had nog wel een tijd angst voor de hyperventilatie; om de controle kwijt te raken dus. Wat mij hierbij erg heeft geholpen is om de basis en het vertrouwen weer in mijzelf te vinden. als alles om je heen onveilig is moet je een veilig gevoel in jezelf creëren zodat je kunt terugvallen op jezelf. Lichaamsbewustzijn, gronden, een goede ademhaling, emoties verwerken & spiritualiteit hebben me hier veel bij geholpen. ik vertrouwde hierdoor steeds meer op mezelf. ik vraag ook vaak hulp en begeleiding aan mijn hogere zelf en gidsen en engelen bv, en dit werkt. en in het dagelijks leven; ga steeds meer dingen doen, ga de angst aan. anders groeit hij. gelukkig heb je hulp. aarzel niet om meer hulp te vragen als je dat nodig hebt! je komt er zeker wel aan uit, weet ik uit ervaring 🙂 heel veel sterkte en liefs! Anne

   • Lieve Annemoon, Ontzettend bedankt voor je lieve en uitgebreide antwoord. Dat brengt weer een stukje zekerheid met zich mee! En natuurlijk wijze woorden die ik nu zelf in verwerking moet brengen! Maar ik ga de strijd aan.

    Heel erg bedank en lieve groeten!

 10. Hallo Annemoon,

  Ik ben nu weer zwaar overprikkeld en schrikachtig. Door mijn benzo verslaving kom ik niet echt bij mijn emoties. Het werkt ook nog als een soort doping; je gaat grenzen over, die je zonder medicatie met een hevige angst en paniekstoornis helemaal niet over zou gaan. Terwijl het tussendoor ook wel eens een paar weken beter gaat (pas nog), val ik daarna weer heel diep naar beneden. Van het een op het andere moment. Mijn ernstige psychische klachten zijn momenteel weer hevige angst en dissociatie (depersonalisatie en derealisatie). Bang om gek te worden. Ook heel veel last van spierspanningen. Ik ben wel bij de GGZ in behandeling. Je voelt je een lopend kruitvat van opgebouwde stress en spanningen, die zich een uitweg zoeken. Probleem is dat ik bijna niet kan huilen, waardoor de druk wat van de ketel komt. Bij extreme en ondraaglijke angst en dissociatie bel ik zelfs naar een hulplijn als 0900-0113 of de huisartsenpost in het ziekenhuis. Misschien is de drukte rond de afgelopen feestdagen met veel prikkels, toen het redelijk tot zelfs goed met me ging, wel een trigger geweest dat ik nu weer in een diep zwart gat ben gevallen. Je gaat door een ware hel en je sleept je door de dag totdat het weer avond is en je gelukkig weer naar bed kunt gaan……..Groeten van Frank

  • Hoi Frank, wat naar voor je..! Achter angsten (vooral voor controleverlies) liggen in de kern altijd emoties en pijn (die gevoeld en gezien willen worden). Ik begrijp dat je de medicatie tijdelijk nodig hebt om meer draagkracht te hebben om het nu aan te kunnen en je emoties te kunnen verwerken, maar je voelt het zelf al..dan moeten deze wel de ruimte hebben om gevoeld te worden. Ook al kun je moeilijk huilen.. het helpt ook om de intentie te hebben voor jezelf dat je alles mag voelen.. zonder oordeel. en dan voel je het zover mogelijk. gewoon door het te mogen voelen van jezelf. nodig het gevoel uit.. hiervoor hoef je niet perse te huilen. maar geef jezelf en je gevoel de ruimte er te zijn. (desnoods met hulp!).
   Ook gronden is heel zinvol bij jou klachten. gronden helpt bij angst en depersonalisatie. je gaat je er veiliger door voelen. en het brengt je bij je gevoel en kun je het loslaten.. (lees meer info over gronden bv op mijn site). je kunt niet goed bij je gevoel komen als je niet energetisch volledig in contact staat met je lichaam. je lichaam geeft al duidelijke signalen door de spierspanningen. dus ga naar je lijf…en voel dat. en adem erdoor. ik weet dat dit heel eng kan voelen. daarom ga je ‘eruit’.. maar het is de enige weg naar je emoties en dus naar jezelf.. en dat voelt ontzettend fijn juist als je dit doet. dan verdwijnt de paniek meestal gelijk. Zoek bv grondingsoefeningen op youtube.
   Weet dat je krijgt wat je aankunt. Je beschermingsmechanisme is zo sterk dat die dat mooi regelt. wees zacht voor jezelf en je gevoel. en zoek goede hulp! naast de ggz zou ik ook zeker een holistische therapeut, energetisch therapeut of haptonoom aanbevelen voor dit stukje gevoel en lichaamsbewustzijn. je kunt dan een alternatief hebben om geleidelijk te minderen met de medicatie, waardoor je weer steeds meer bij jezelf en in je kracht komt. heel veel sterkte en kracht gewenst!

 11. Heel mooi verwoord ik ben ook hooggevoelig en merk dag ik ook angstig ben mijn moeder is eind november overleden nu gaan er dit jaar 3 mensen overlijden ik ben me daarop al aan het voorbereiden tot zo ver maar merk wel dat ik nu vaak bang ben en het savonds naar bed gaan zo lang mogelijk uitstel zodat de dag niet snel voorbij gaat ik weet dat dat niet goed is maar wat moet ik doen om dat los te gaan laten ook omdat je als hooggevoelig persoon alles zo intens beleeft en binnen krijgt groetjes nancy

  • allereerst gecondoleerd..wat super erg em heftig voor je.. 🙁 het is logisch dat je dit ontzettend intens beleeft, en ook dat je angst voelt.. het is nogal wat om te verwerken allemaal, en dan treed je beschermingsmechanisme naar voren (vaak gebaseerd op angst en controle). en dat hebben we ook nodig soms.. het enige wat je kunt doen is je overgeven aan je gevoelens, wat deze ook zijn, alles mogen voelen van jezelf, zonder oordeel..en het dan met liefde te omarmen. dat is de heling.. wees zacht voor jezelf en je gevoel. alles mag er zijn.. heel veel sterkte! liefs en licht gewenst

 12. wat een mooi verhaal en wat een erkenningen allemaal ik lijd ook al jaren aan angsten en hyperventilatie
  en mijn angst is ook bang voor dood te gaan ik heb soms 3 aanvallen op een dag ik heb ook veel mee gemaakt en ben in enkele jaren veel familie verloren en de laatse 4 maanden mijn schoonzus en schoonmoeder ik heb al vele boeken over angst gekocht laatst weer 2 en ik ben heel veel af gevallen ik durf ook niet meer te eten ik doe alles pureren als ik al weet het is etenstijd raak ik totaal in paniek het is geen moment uit mijn gedachte ik durf ook niet naar buiten maar binnen heb ik het ook ik weet geen raad meer met mezelf ik huil wel heel veel maar ook dat heeft geen baat

  • Hoi Joke
   Wat naar om te horen en super erg voor je. Het is in dit soort gevallen wel erg fijn om goede hulp te zoeken, waarmee je je onderliggende emoties kunt aankijken en verwerken (dat lukt vaak niet in je eentje). dan kan de angst echt verdwijnen en kun je weer jezelf en vrij zijn. Ik wens je alle sterkte en licht op je pad! liefs anne

 13. Slapeloze nacht & toevallig je blog ontdekt. Wat ben ik blij!! Ik ben al 3 maand thuis door hevige hv-klachten – kan amper iets doen. Echt ten einde raad & sta op wachtlijst voor opname in psychiatrie. Ik denk eindelijk andere hulp te kunnen vinden dankzij jouw blog. Van zodra mijn gezin wakker is, print ik je blog (want lezen lukt nu moeilijk) en ga ermee aan de slag. Dankje om mij een gevoel van herkenning & vooral weer even moed te geven om het probleem zsm aan te pakken!

  • dank je wel voor je berichtje. wat fijn dat de herkenning je weer wat moed gegeven heeft! dat is mijn doel 🙂
   mijn ervaring & ook uit de praktijk is dat alternatieve/ holistische hulp zeer goed werkt, ook naast reguliere/ ggz zorg! (soms is dat zelfs dan niet eens meer nodig). ik hoop dat je iemand vind in jou buurt die jou herkenning en hulp kan geven! (anders ook van harte welkom bij mij, ik werk ook via skype). Sterkte en liefs!

 14. Het is alsof ik mn eigen verhaal lees. Ik ben anderhalf jaar geleden bij jou geweest en vertelde toen over dat ik pas erachter was gekomen dat ik hb en hsp ben maar zelfs in die groep me niet helemaal op mn plek voelde. Ik vertelde ook dat ik niet zwanger kon raken doordat ik een ziekte heb. Ik kan me herinneren dat jij toen een paar maanden later zwanger was. En het grappige is, ik ook! Ik ben in september 2017 bevallen, heb een wolk van een kind. Maar na een zware periode van borstvoeding sloeg de ziekte weer in en moest ik weer aan de pil en sindsdien, ben ik de weg helemaal kwijt… Waar ik ooit zei me nooit meer zo willen te voelen als tijdens mn hormooninjecties, zo voel ik me nu weer vechten door de pil. En ik verlies de strijd. Angsten nemen de boel weer over. Ik slaap niet meer, ik word ieder half uur wakker, zit nooit meer in een diepe slaap. Een vicieuze cirkel van slaaptekort en angsten die elkaar vergroten. En vanwege mn ziekte en de wens en hoop voor een 2e kindje kan ik niet stoppen met de pil. Ik heb gelezen over hormonale disbalans, maar ik ben te zwak om een streng dieet te volgen nu. Daarvoor moet ik eerst meer energie hebben. Maar ik wil echt van die angst af…

  • Hee Channa, leuk om weer van je te horen en gefeliciteerd met jullie kindje! wat gaaf! (ik ben eind augustus bevallen:). Wat super erg voor je en vervelend om te horen dat het weer terug is! was er maar een alternatief voor de pil bij jou he.. deze angst komt duidelijk weer terug door de hormonen. dit komt ook door het ontzwangeren hoor, zeker niet onderschatten! en het slaapgebrek door de hormonen (en jullie kleine) helpt zeker ook niet mee. je zou de hormonen ook positief kunnen beïnvloeden door suikervrij te gaan leven, en misschien zijn er ook wel tekorten die je kunt aanvullen met supplementen? (bij mij hielp magnesium en B-complex heel goed.) er zijn ook erg fijne homeopathische middelen die je kunnen ondersteunen in dit proces. misschien kan een natuurarts of mesoloog je wel helpen hiermee. een streng dieet is helemaal niet nodig.
   verder is het de angst en je emoties stukje voor stukje aankijken en er laten zijn.. dan verzacht het. ik wou dat ik je meer kon helpen, ik gun je dit echt niet 🙁 misschien later als je behoefte eraan hebt eens bellen of afstandhealing doen? heel veel sterkte en geniet zoveel mogelijk van jullie wondertje! liefs anne

 15. Hallo!
  Mooi artikel, kan me hier zeker in herkennen. Had vroeger veel last van paniekaanvallen en ben dit jaar ook te weten gekomen dat ik hooggevoelig ben. Door slaapproblemen ben ik naar een slaaptherapeut geweest, die leerde me de buikademhaling aan. Is heel goed tegen hyperventileren en als je je paniekerig voelt.

 16. Wat mooi! Ik heb al lange tijd last van chronische hyperventilatie en stop het vaak weg. Continu het gevoel van overprikkeld te zijn. Nu ga ik het proberen te omarmen en niet meer weg te stoppen. Wat ik ook vaak merk is dat ik al mn spieren in mn lichaam aanspan, bewustwording (en yoga) hebben me daar al ontzettend bij geholpen. En het besef dat HSP mensen niet zwak zijn door alle prikkels, maar juist krachtig en bewust van wie ze zijn. Wij ervaren emoties zo sterk en dat is heel bijzonder en mooi, en daarmee kunnen we ook andere mensen tot mooie inzichten laten komen. Zo lang we maar in balans zijn en we onszelf wat rust gunnen. Af en toe uitwaaien op het strand, een uurtje yoga in de week, soms even alle lichten uit, kaarsjes aan en een mooi muziekje op, eventjes je hond beetpakken en knuffelen, bewust met hem spelen, dansen met je man, genieten van de non-digitale dingen in het leven. Omarmen wie je bent en dat je niet gek bent. Je niet verschuilen achter HSP of denken dat je HSP bent, maar HSP onderdeel van je laten zijn. HSP is iets moois, maar als je jezelf niet genoeg gunt dan kan het een last zijn.

 17. Zo herkenbaar stukje.
  Weet sinds paar jaar dat ik hsp ben/heb. Heb sinds kort dat ik door heb dat ik hyperventileer en paniek voel. Vooral als het ineens heel druk word (terwijl niks voorsteld). Zelf vannacht werd ik me er bewust van dat ik al een tijd aan het hyperventileren was en wakker werd en langzaam aan weer controle kreeg. Maar de rest van de dag gaat het op en neer ermee.
  Nu heb ik maandag een gesprek waar ik het niet eens ben met de inhoud en niets mee opschiet en mezelf wel voor houd om te zeggen wat ik verwacht. En dit soort dingen vind ik altijd mega spannend dus link ik het daar aan en dat ik nog met aantal anderen dingen gelijk bezig ben. En die burnout heb ik gehad zit al 3jr thuis . De angst om te moeten werken is groot.

  Dank je voor dit te delen en een fijn weekend.

  Grt. Karin

 18. Mannen . Ja , ook jullie maken deel uit van de helft van de HSP ‘ers. Wat ik zie is veelal nog geen 2 procent . Waarom toch. ( ik weet het wel maar toch..) Ik heet johnny

 19. Hallo Annemoon. ik herken mezelf in veel dingen die je hier hebt geschreven. En ook in de reacties hierboven. Ik ben 35 en ben er pas een aantal maanden geleden op eigen kracht achter gekomen dat een HSP ben. Een paar maanden geleden een oude passie gitaarspelen en erbij zingen weer opgepakt. Hier kan ik veel gevoelens in kwijt. Overigens merk ik dat ik vrij perfectionistisch ben op bepaalde vlakken. Daardoor leg ik de lat voor mezelf vrij hoog ook op werk gebied. Waardoor ik wrss extra druk op mezelf leg.

  Ongeveer vijf jaar geleden kreeg ik de eerste hyperventilatie aanvallen. Destijds wist ik niet echt wat het was, daar ben ik pas later achter gekomen. Ongeveer half jaartje geleden begonnen de paniekaanvallen, werk gerelateerde stress was wel een factor daarvan.
  Ben gisteravond met een klein groepje gaan karten en daarna een actie thriller in de bios om half 2 lag ik pas in bed. In de bios voelde ik al last van druk en beetje raar gevoel op de borst.
  Vannacht rond 4uur in bed heb ik een vrij heftige paniekaanval gehad en dacht ik dat ik dood ging. Heb het recent ook wel eens op de snelweg (file ivm wegwerkzaamheden en geen vluchtstrook en dan een bumperklever achter je en je kunt niet meteen naar rechts omdat er grote vrachtwagens rijden), dan denk ik dat ik flauwval en in een ongeval terrecht kom. Of op het werk dat ik even weg moet uit de drukte, ga ik naar het toilet. Maar dan ben ik soms weer bang dat ik daar flauwval en niemand mij daar vind.

  Ik ben een gezonde fitte man en ik eet ook vrij gezond. In mijn hoofd zeg ik dit ook tegen mezelf als ik een aanval voel opkomen. Alleen de laatste tijd vaker veel suikers enzo. Daar wil ik vanaf. Ik wil ook meer wandelen en mezelf beter aarden en ontzuren. Heb je daar nog verdere tips over? Alvast bedankt.

  • Heel herkenbaar, heftig is het he.. verminderen of stoppen met suiker heeft een enorm positief effect, daarnaast voldoende inname van b12 en magnesium (je kan ook aanvullen met supplementen), en verder zoveel mogelijk vers eten, veel fruit en groenten. verdere ontzuring tips even vragen bij de natuurwinkel, er zijn verschillende opties. naast voeding is goed aarden idd heel belangrijk. en ruimte geven aan al je emoties. daarnaast helpt het mentale stukje echt om bewust te zijn van het feit dat het een lichamelijke reactie is op stres en overprikkeling, en dat het vanzelf weer overgaat, en dat je het elke keer hebt overleefd! dan krijg je steeds meer vertrouwen. het gaat over. Heel veel sterkte. Liefs anne

 20. Lieve Annemoon,

  Wat kun jij dit allemaal zo mooi verwoorden zeg! Het is helaas echt heel herkenbaar. Ik zit dit te lezen met tranen in mijn ogen, voornamelijk omdat ik een gevoel van erkenning krijg, dat ik niet de enige ben die hiermee zit.
  Super bedankt voor alle tips!!
  Ik ben toevallig zelf net begonnen met een cursus voor Coaching bij HSP. Maar ik heb zelf zeker nog veel angsten te overwinnen voordat ik hier daadwerkelijk iets mee kan doen.
  Bedankt voor de inspiratie!

  Liefs Bregje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.